26 Ağustos 2008 Salı

İzmir Enternasyonal Fuarı


İzmir il merkezinde, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar İzmir’i terk ederken yakılan alanlarda Türkiye’nin en büyük fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı 421.000 m2’lik alanda 1936 yılında kurulmuştur. Fuarın kurulmasındaki amaç, Atatürk’ün isteği doğrultusunda Yeni Türk Cumhuriyeti’nin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantısını sağlamak idi.

Kültürpark'ta, büyük kısmı yurtdışından getirilmiş 200'den fazla değerli ağaç ve çeşitli bitki türü bulunmakta olup, her ağacın ve bitki örtüsünün künyesi çıkarılmıştır. Toplam 421.000 m2'lik alanda 156.000 m2'lik yeşil alana sahiptir. Kültürpark içinde koşu yolu, yüzme havuzu, kapalı spor salonu, tenis kortu, nikâh salonu ile 13.500 m2'lik alanda kurulu bir Lunaparkı da bulunmaktadır.

Kültürpark'ın bir diğer işlevi, İzmir Uluslararası Fuarı'na ev sahipliği yapmasıdır. İlk defa bugünkü Konak Meydanı’nda Büyük Efes Oteli’nin bulunduğu alanda 1927 yılında 9 Eylül Yerli Mallar Sergisi açılmıştı. Bu serginin Türk ekonomisinin tanıtılmasındaki başarısından yola çıkılarak Kültürpark’ın oluşturulması ve burada bir fuar kurulması düşünülmüştür. Fuar alanında 1936 yılında gerçekleştirilen İzmir Fuarı’nın Türk ekonomisinde özel bir yeri bulunuyordu.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ilk açılışında yeni teknolojiler tanıtılmış, Türkiye’nin dış tanıtımı yapılmış, kültürel, sanatsal ve turizm yönünden organizasyonlar yapılmıştır.

Fuar kuruluşundan bugüne kadar sürekli kendini yenilemiş İEF, otomotiv, elektrik-elektronik, gıda, gıda ambalaj ve makineleri, çevre ve donanımları, iş makineleri, mermer gibi geniş halk kitlelerini ilgilendiren ürün gruplarından oluşan ihtisas fuarları bütünü haline gelmiştir.

Bugün İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışına 50 ülkeden bakan düzeyinde katılımın sağlanması da İzmir Enternasyonal Fuarı’nın başarısını kanıtlamaktadır.1947 yılında İzmir Enternasyonal Fuarı, Dünya Fuarlar Birliği (UFİ)' ne üye olmuş, 1992 yılında da, İZFAŞ , UFİ Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir.

KÜBA İZMİR ENTERNASYONAL FUARI’NDA ŞEREF KONUĞU

Küba, 77. si gerçekleştirilen 2008 İzmir Enternasyonal Fuarına Şeref Konuğu ülke olarak katılıyor. 1993"den bugüne değin katılan Küba fuarda bu kez 25"e yakın işadamı ve yetkiliyle bulunuyor. danın, Latin Amerika"nın diğer pazarlarına erişim kapısını teşkil ettiği düşünülerek, ikili ekonomik ilişkiler Türk ve Kübalı yetkililerce çok büyük önemle değerlendiriliyor.

2007’de Türkiye Devlet İstatistik Enstitüsü"nün rakamlarına göre, ikili ticaret hacmi 33,6 milyon dolara erişti, bu rakam 1996"da elde edilen 10,1 milyon dolarlık tarihi rekorun ve 2006 rakamlarının 3 katı anlamına geliyor.

Fuarda yer alan Kübalı şirketler arasında, meşhur Küba purosu ihracatçısı Habanos S. A., leziz rom ihracatçısı Havana Club International bulunuyor, her ikisi de Türkiye"deki distribütörlerince temsil ediliyor. Ayrıca fuarda, Havana şehrinin bilim merkezlerinden bir heyet, ecza ve kozmetik endüstrileri için ince alkol ihracatçısı Alfiscsa şirketi ve bira üreticisi Bucanero ihracat firmaları, tropikal meyvesuları ihracatçısı Rio Zaza Gıda firması, ayrıca bal ve çekilmiş ve kavrulmuş kahve ihracatçısı Cubaexport firması gibi Kübalı ihracat firmalarından geniş bir grubun temsil edileceği Küba İhracatı Geliştirme Merkezi (CEPEC) de yer alıyor. Aynı şekilde, Tecnotex, Maquimport ve Havana Şehir Tarihçisi ticari ofisleri gibi Türk ihracatçılarının ve sanayicilerinin sundukları olanakları yakından tanımak isteyen Kübalı ithalat şirketlerinden bazıları da katılımcı heyet içerisinde yer alıyor.

Küba Dış Ticaret Birinci Bakan Yardımcısı Antonio Carricarte Carmona, Kübalı heyete başkanlık ediyor. Resmi heyette, Dış Ticaret Bakanlığı Ticari Siyaset Daire Başkanı Felix Loaces, Küba Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal ve Ticaret Müsteşarı Jorge Crespo da bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin