16 Ekim 2008 Perşembe

FUTBOL BLOGLARI


FUTBOL BLOGLARI (Orjinal slayt için tıklayınız)

TÜRK FUTBOLUNA KISA BİR BAKIŞ

- 1959 yılında kurulan profesyonel futbol liginde 67 takım mücadele etmiştir. - Bugüne kadar Marmara bölgesi 21 takımla profesyonel lige en fazla takım gönderen bölge olurken; Marmara’yı 16 takımla İç Anadolu; İç Anadoluyu 8 takımla Karadeniz; Karadeniz’i 7 takımla Ege izlemiştir. - Ege’yi ise 5 takımla Akdeniz temsil ederken, Doğu Anadolu Bölgesi 5 takımla, profesyonel lige bugüne kadar 3 takım gönderen Güneydoğu Anadolu’nun önünde yer alıyor. - 1. Lig üçü İstanbul takımı olmak üzere sadece 4 şampiyon çıkarabilmiştir. - Kulüpler bazında en büyük başarı 1999 yılında kazanılan Uefa Kupası, Milli Takımlar düzeyinde ise 2002 yılında kazanılan Dünya 3.’lüğüdür.

FUTBOL EKONOMİSİNE KISA BİR BAKIŞ

- 1980’lerden itibaren futbol, endüstriyel çağına girmiştir. - Futbolun Avrupa ölçeğinde yıllık 12.5 milyar USD cirosu vardır. - Sektörün dışsal etkileriyle birlikte cirosu 200 milyar USD civarındadır. - Türkiye’de ise futbol pastasının büyüklüğü 500 milyon USD’dır. - Sektörün dışsal etkileriyle birlikte cirosu 5 milyar USD civarındadır. - Turkcell Süper Lig dünyanın en çok gelir yaratan 7. ligidir.

Futbol blogları, Avrupa ve Türk futbolundan haberlere ve yorumlara yer veren, Türk spor basınına alternatif olarak çıkan oluşumlardır. - Verkac.org sitesi ilk Türkçe futbol bloğu olarak görülebilir. - Kollektif yapıdaki Verkac.org’un dışında 2007 ve 2008’deki futbol bloğu patlamasını, Aceto Balsamico isimli bloğun açılması yaratmıştır.

Verkac.org’un tarihi 2000 senesine kadar dayansa da ilk kişisel futbol bloğunun tarihi, 2006 yılına uzanmaktadır. - Haftada en az 5 post yazan Türkçe futbol bloğu sayısı 100 civarındadır. - Toplam rakamsa bunun iki katı kadardır. - İki yıl içinde açılan futbol bloglarının % 10’u 6 ay dolmadan kapanmış veya güncellenmez olmuştur.

Futbol blogları; kurmaca, asparagas spor haberciliğinden sıkılmış futbolseverlerin özellikle de genç futbolseverlerin yoğun ilgisini çekiyorlar. - Futbol gazetelerini okuyan kitleden daha aydın, Avrupa ve dünya futboluyla daha ilgili bir kesime hitap ediyorlar.

TÜRK FUTBOL BLOGLARININ İÇERİK YAPILARI

1- Avrupa futbolundan haberler ve yorumlar

2- Türk futbolundan haberler ve yorumlar

3- Maken veya oyuncu fotoğrafları

4- Günlük veya haftalık maç programları

5- Kişisel Konular

1- Avrupa Futbolundan haberler ve yorumlar - Yabancı gazetelerden ve bloglardan yararlanıyorlar. - İyi araştırma yapan bloggerlar atlatma diyebileceğimiz haberler bulabiliyor. - Futbol tarihini refere eden yorumlar ve analizleri büyük bir başarıyla yapıyorlar. - Birbirlerinden aldıkları haberlerin metinlerini değiştirip kullanıyorlar. - İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Güney Amerika’yı takip ediyorlar. - Milli takımlar arasında da her bloggerın mutlaka favori bir ülkesi bulunuyor. - Genelde her ülkede bir takım tutup o takım lehine yorumlar ve yazılar yazıyorlar.

2- Türk futbolundan haberler ve yorumlar - Türk futboluyla ilgili daha fazla kaynağa ve bilgiye sahipler. - Bu konuda daha yoğun ve daha derinlemesine yazılar yazabiliyorlar - Genelde taraftar oldukları takımların haberlerine ağırlık veriyorlar. - Haber yaratmıyorlar, haberleri yorumluyorlar - İnterneti takip eden spor yazararı tarafından mutlaka okunuyorlar - Yazılarından büyük medya kuruluşları alıntılar yapıyor.

3- Yazıların büyük medya kuruluşları tarafında alıntılanmasına en iyi örnek; Aceto Balsamico ve Mynet arasında Temmuz 2008’de yaşanmıştır ve medyanın bu blogları ne kadar yakından takip ettiğini kanıtlanmıştır. - Aceto Balsamico’nun \"El Değmemiş Bir Fikstür Lütfen\" isimli yazısı, Mynet spor editörlerinden Evren Alanlı tarafından neredeyse tamamen kopyalanmış ve “Mynet uyarıyor: Temiz Bir Lig Lütfen adı altında yayınlanmıştır. - Bunun üzerine iki yazar arasında hararetli bir polemik yaşanmıştır. -http://acetobalsamico.blogspot.com/2008/07/aferin-mynet-bravo-evren-alanl.html

3- Maken veya oyuncu fotoğrafları - Arka sayfa güzeli konseptini bloglarına yansıtıyorlar - Genelde erkek okuyucuya seslendikleri için blogun okunurluğunu artırıyorlar. - İçeriğin statik kalmasını önlüyor, bloglarına estetik bir tat katıyorlar.

4- Günlük veya Haftalık Maç Programları - Hafta sonu yapılacak ve tv’de yayınlanacak maçların yayın saatlerini ve yayınlanacağı kanalı belirterek yazıyorlar. - Program bir blogda yayınlandıktan sonra en geç 6 saat içinde 20’ye yakın blog, programı copy paste yapmış oluyor. - Birçok blogger, yazdıkları bu postlarda aynı fotoğrafı kullanıyorlar

5- Kişisel Konular - Politik konularda aydın tavırlarını açıkça belli ediyorlar. - Özellikle terör ve yolsuzluk gibi toplumsal olaylara mutlaka değiniyorlar - Teknolojik gelişmelere ve yeni çıkan ürünlere yer veriyorlar. - Tatil, eğlence ve yeme içme mekanları konusunda tavsiyelerde bulunuyorlar

FUTBOL BLOGGERLARININ GENEL PROFİLİ

- Türk futbol bloggerlarının % 60’ı lise veya üniversite öğrenimi görüyor. - Geri kalanı ise 18-35 yaş arası genç profesyonel. - Türk futbol bloggerlarının tamamına yakını erkek.

- Neredeyse tamamı en az bir yabancı dil biliyor. - Tamamı Facebook, Linkedin, Myspace gibi en az bir sosyal ağa üye. - Aceto Balsamico gibi bazı blogların Facebook’ta Fanpage’leri ve grupları bulunuyor. http://www.facebook.com/home.php#/pages/Aceto-Balsamico

- Yapılan anketler ve çağrılar sonucuna blogger’ların bir araya gelip daha çok okunan tek bir bloğa yazmak istemedikleri ortaya çıktı. - 2 yıllık geçmişi olan Türk futbol bloggerların, gerçek dünyada bağları son derece zayıf. Henüz organize şekilde bir araya gelemediler.

- Bloggerlar arasında taraftarı oldukları takımlar bazlı bir kamplaşma söz konusu olsa da genel olarak holiganizm mevcut değil. - Hepsi bir başka futbol bloğunda aktif olarak yorum yazıyor. - Son dönemde futbol bloğu açan bloggerların büyük bölümü en az bir yıl ilk 5’teki futbol bloglarını aktif olarak takip ettikten sonra blog açıyor.

- Dilbilgisi yanlışları fazla olmakla birlikte futbol, hakim oldukları bir konu olduğu için anlatımları kuvvetli. - Genelde haberlerinde estetik değeri yüksek fotoğraflar kullanıyorlar. - Bu fotoğrafları Yahoo, La Gazetta Della Sports, Marca gibi kaynaklardan topluyolar.

GÖSTERİM RAKAMLARINA GÖRE İLK 5 FUTBOL BLOĞU

İlk ve en büyük Türkçe futbol bloğu, Sabah Gazetesi Futbol Editörü Bülent Timurlenk’e ait Aceto Balsamico’dur. 2 yıllık periyotta 2 milyona yakın sayfa gösterimine ulaşmış, Basında birçok defa yer bulmuştur. Türkçe blogların neredeyse tamamı bu blogdan ilham almışlardır. http://acetoblog.com/

İkinci blog, Türkiye çapında amatör futbol takımlarına yer veren, Bu takımların kadroları, yaptıkları maçlar gibi aktüel bilgiler veren ve 1.5 yılda 500.000’e yakın sayfa gösterimine ulaşan Yerelfutbol.com’dur. http://yerelfutbol.com/

Üçüncü sırada Aceto Balsamico ekolünü takip eden ve 1.5 yıla yakın zamanda 300.000’den fazla sayfa gösterimine ulaşan Romanista Bukowski gelmektedir. http://romanistabukowski.blogspot.com/

Dördüncü sırada uçan Hollandalı lakabıyla tanınan yazar tarafında hazırlanan, Hollanda Ligi ağırlıklı Vliegendenederlander ise 1.5 yıla yakın zamanda 250.000’e yakın sayfa gösterimine ulaşmayı başarmıştır. http://vliegendenederlander.blogspot.com/

Beşinci sırada ise İtalya Ligi ağırlıklı yazı, haber ve yorumlara yer veren, 1.5 yıla yakın zamanda 250.000 civarında bir sayfa gösterimini yakalayan Tardini Büfe yer almaktadır. http://tardinibufe.blogspot.com/

En Çok Takip Edilen Türkçe Futbol Blogları

Acetoblog.com: 1.720.000

Amatorfutbol.blogspot.com: 405.000

Romanistabukowski.blogspot.com: 308.000

Vliegendenederlander.blogspot.com: 215.000

Tardinibufe.blogspot.com: 214.000

Kalearkasi.blogspot.com: 140.000

Ultrasmovement.blogspot.com: 135.000

Noatsamisa.blogspot.com: 103.000

Bigginsreds.blogspot.com: 104.000

Devrimderki.blogspot.com: 79.000

Lambuja.blogspot.com: 60.000

Kingsantillana.blogspot.com: 57.000

Dokuzaylik.blogspot.com: 55.000

Torinolu.blogspot.com: 54.000

Telifhakki.blogspot.com: 48.000

Kontratak.blogspot.com: 43.000

Artemiofranchi.blogspot.com: 40.000

3puan.net: 30.000

Bolbolfutbol.blogspot.com: 28.000

TÜRK FUTBOL BLOGLARI ÜZERİNDEN SPORTS MARKETİNG

- Birkaç istisna hariç tamamı blogger altyapısı kullanıyor. - Profesyonel destek almadıklarından tasarımları ve yazılımları çok zayıf. - Neredeyse hiçbirinin kendine ait domainleri yok, yani bu işe para harcamak istemiyorlar. - Büyük bir bölümünde Google reklamları var, yani bu işten para kazanmak istiyorlar.

- Futbol blogları günlük 10.000-15.000 arası nitelikli tekil kullanıcısıyla sports marketing uygulamaları için verimli bir mecra tablo çiziyor.

Bu verimli mecranın sports marketing alanında etkin kullanımı için; - Proje ve marka bazlı tema giydirmeleri - Siteler arasında entegrasyonla kurgulanabilecek ARG’ler - Yerleştirme veya basın bülteniyle uygulanacak gizli reklamlar - Klasik banner uygulamaları ve daha pek çok yaratıcı çalışma yapılabilir.

TEŞEKKÜRLER www.utkuyasavul.com NOT: Verilen blog istatistikleri, futbol bloglarının 2 yıllık periyotta incelenmesi ve mail yoluyla yapılan mülakatlar sonucu elde edilmiştir. Verilen istatistikler dışında kalan bloglar ve bloggerlar olabilir. Site ziyaret rakamları 10 Ekim 2008’de güncellenmiştir.

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin