29 Haziran 2008 Pazar

Dükkanı Kapatıyoruz !

Ulusal bazda Avrupa'nın en büyüğü belli oluyor. 13. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Viyana'da finalin adı Almanya-İspanya. 50 bin kişi kapasiteli Ernst Happel Stadyumu'nda oynanacak maç Pazar gecesi 21.45'de başlarken, bu karşılaşmayı İtalya Futbol Federasyonu'ndan hakem Roberto Rosetti yönetecek. Bir tarafta Kasım 2006'dan beri yenilgi yüzü görmeyen, 21 maçtır devrilmeyen
İspanya. Diğer tarafta Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde 1972, 1976, 1980, 1992, 1996'dan sonra 6. kez finale uzanarak finallerin takımı olan Almanya.

Almanya turnuva boyunca disiplinli görüntüsüyle dikkat çekerken, oynadığı futbol kimi futbolseverin beğenisini kazanırken, kimisinden ise olumsuz not aldı. İspanyollar ise 24 yıl aradan sonra üzerlerindeki baskıyı atarak finale uzandı. Tarihindeki tek şampiyonluğunu 1964 yılında yaşamış olan, turnuvadaki futboluyla beğeni toplayan İspanya gelecek sezon Fenerbahçe'yi çalıştıracak olan 70 yaşındaki çalıştırıcıları Luis Aragones'le mutlu sona ulaşmak istiyor.

VILLA YOK, FABREGAS VAR!

İspanya'da son oynanan Rusya maçının ilk yarısında sakatlanan ve takımın en golcü ismi konumunda bulunan David Villa sakatlığı sebebiyle final maçında sahada yer alamayacak. Orta sahada Cesc Fabregas'ın Villa'nın yokluğunda kendine ilk 11'de şans bulması, ileri uçta Fernando Torres'in ise tek santrafor olarak İspanya çalıştırıcısı Luis Aragones tarafından sahaya sürülmesi bekleniyor. Fenerbahçe ile adı geçen golcü isim Dani Güiza ise Aragones tarafından final mücadelesinde ikinci yarı sahaya sürülebilir.

BALLACK ŞOKU

Almanya'da ise maç öncesi Ballack şoku yaşanıyor. Takımın kaptanı, dinamik futbolcu baldırındaki sakatlık sebebiyle Cuma gününden itibaren takımın gerçekleştirdiği idmanlara katılamadı. 2002 Dünya Kupası'nda final oynayan Almanya'da o finali cezalı olduğu için kaçıran Ballack İspanya karşısında sakatlığı karşısında forma giyemeyebilir. Ballack'ın durumu maç saatinde belli olacak. Öte yandan Türkiye maçında Ayhan Akman ile çarpışan ve yerini Torsten Frings'e bırakan Simon Rolfes'un bu maçta yedek kulübesinde oturması bekleniyor. Takımların kadrolarında son haberler bu şekilde...

ALMANYA'DAN NOTLAR...

> Almanya, EURO 2008'de finale yükselmesiyle birlikte toplam 6. finaline ulaştı. Panzerler en son 12 yıl önce final oynamıştı.
> Almanya 1972, 1980 ve 1996 yıllarında kupaya uzanmayı başarmış, 1976 ve 1992'de ise Çek Cumhuriyeti ile Danimarka'ya finalde yenilmişti.
> Almanya ile İspanya'nın oynayacağı final karşılaşmasında Panzerlerin kalesini koruyacak olan Jens Lehmann, Avrupa Futbol Şampiyonası final karşılaşmasında forma giyen en yaşlı oyuncu olacak.
> Turnuvada 3 golü bulunan Lucas Podolski, 4 golle gol krallığında zirvede bulunan David Villa için en büyük tehdit durumunda. Almanya'da Ballack, Klose ve Schweinsteiger; İspanya'da ise Güiza'nın ikişer golü bulunuyor.
> Arsenal'den arkadaş olan Jens Lehmann ve Cesc Fabregas, Real Madrid'ten Christoph Metzelder ve Iker Casillas, Real Betis'ten ise David Odonkor ve Juanito, kulüpler bazında aynı takımda forma giymelerine rağmen, finalde rakip olarak mücadele edecekler.
> Almanya, final karşılaşmasının hakemi Roberto Rosetti'nin yönettiği Romanya maçında rakibine 5-1 yenilmiş ve tarihinin en ağır hezimetini yaşamıştı. Panzerler aynı zamanda EURO 2008 eleme gruplarında Rosetti'nin yönettiği maçta Çek Cumhuriyeti'ni deplasmanda 2-1 yenmişti.
> Kevin Kuranyi İspanya ile oynanacak final karşılaşmasında forma giyerse Milli Takım formasını 50. kez giymiş olacak. Kuranyi ilk olarak 2003 yılının Mart ayında Litvanya ile oynanan ve 1-1 berabere biten karşılaşmada Almanya formasını giymişti

İSPANYA'DAN NOTLAR...

> İspanya EURO 2008'de final kalmasıyla birlikte toplamda üçüncü kez bu onura ulaştı. Boğalar, daha önce 1964 ve 1984 yıllarında final oynamıştı.
> Avrupa Futbol Şampiyonası tarihine bakıldığında en çok final oynayan takım olarak Almanya göze çarpıyor. Almanlar 6 kez final oynarken, Sovyetler Birliği 4 kez finalde boy gösterdi.
> İspanya 1964 yılında oynadığı final karşılaşmasında Sovyetler Birliği'ni 2-1 yenerek kupaya uzanmış, 1984 yılında ise Michael Platini'nin Fransası'na 2-0 yenilmişti.
> İspanya Milli Takımı teknik direktörü Luis Aragones, Avrupa Futbol Şampiyonası Finali'nde takımının başında olan en yaşlı teknik direktör unvanına kavuşuyor... Bu unvan daha önce Yunanistan Milli Takımı teknik direktörü Otto Rehhagel'e aitti. Rehhagel, Yunanistan'ın Portekiz'de düzenlenen EURO 2004'te finale çıkarmıştı.
> İspanya'nın golcüsü David Villa, attığı 4 golle EURO 2008'de gol krallığı sıralamasında zirvede bulunuyor ancak sakatlığı nedeniyle bu karşılaşmada forma giyemeyecek.
> Hakem Roberto Rosetti'nin yönettiği 2006 Dünya Kupası ikinci tur karşılaşmasında İspanya, Fransa'ya 3-1 yenilmişti. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme gruplarında ise Rosetti, İspanya'nın İsveç'i 3-0 yendiği karşılaşmanın hakemiydi.
> İspanya, 2006 yılının Kasım ayında Romanya'ya 1-0 yenilmesinin ardından oynadığı 21 karşılaşmada da yenilgi yüzü görmedi. İspanyollar bu karşılaşmalarda 18 galibiyet ve 3 beraberlik aldı.

ALMANYA DAHA ÜSTÜN...

> Almanya ile İspanya, bugüne dek toplam 19 kez karşı karşıya gelirken, bu maçlardan 8 tanesini Almanlar, 5 tanesini ise İspanyollar kazandı. 5 maç ise berabere bitti.
> Dünya Kupası veya Avrupa Futbol Şampiyonası gibi dev organizasyonlarda 5 kez karşılaşan iki ekibin mücadelerinde 3 kez gülen taraf Almanya olurken, 1 maç berabere bitti, 1 kez de Boğalar kazandı.
> İspanya'nın Almanya'ya karşı aldığı tek turnuva galibiyeti 1984 yılındaydı. Boğalar, Batı Almanya'yı 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası grup maçında 1-0 yenmeyi başarmıştı.
> İki takım arasındaki son karşılaşma, 2003 yılında oynanan hazırlık maçıydı ve o maçta İspanya 3-1'lik skorla gülen taraf olmuştu.



Ve son olarakta ne diyoruz VİVAAAAAAAAA ESPANAAAAAAAAAAA!!!

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin