3 Temmuz 2008 Perşembe

What is Mastika ?


Şu MTK eşleşmesinden sonra antucuların mastika oynayışıyla beraber zamanda bir yolculuk yaptım neydi ulan o günler babamızı taklit edicez diye sulu susuz rakı içip mastikayla göbek atmaya çalışmalar.Eh 10 numara olmasada değer akçede kıvırabiliyoruz :) rakı desen 10'u solladı 20'lere yürüyeduruyor :) neyse şöyle bir bakındım nette kaydadeğer ne buluruz diye paylaşalım dedim burada..

trakya şansonu (bkz: chanson=fransizca'da sarki anlamina gelmesinden ote basli basina bir muzik turudur de chanson). şopar şansölyesinin seçimi ertesinde seçilen tarafın göbek atarak söylediği şarkı.

sözleri tam olarak:

"alayım kızıma bir kutu boya
boyasın kendini boydan boya

oo oooo mastika mastika
sigarası malboro
oo ooooo mastika mastika
sişe dolu mastika"

olan roman türküsü.

er duyulduğunda göbeciğinizi te böyle kapçık ağızlılar gibi yandan yandan oynatmanıza neden olan, roman alkının milli marşı be ya, valla billa be ya.
gözünü sevdiğim romanların kreatibilite ve eğlencelerinin arika sonucu, iyi ki var olan şarkı.(dagnytaggart, 05.06.2005

melih duygulu'nun 'türkiye'de çingene müziği' kitabinda bu sarkinin yapilis hikayesi anlatiliyor(mus). okumadim kitabi, lakin yeni safak'in kitabi tanitim haberinde bu hikaye alintilanmis. bu da alintinin alintisi oluyor herhal.

bir dönem dillerden düşmeyen deli selim'in meşhur şarkısı "ooo mastika" isimli şarkının hikayesi deli selim'in ağzından kitapta şöyle anlatılıyor:
"bizim arkadaşlardan birisi bulgaristan'a folklor grubuyla gitmişti. sağolsun dönerken bana bir şişe mastika getirmiş, birkaç paket de marlboro cigarası... kahveden geldim eve, koydum cigaralarla şişeyi masaya. oturduk kız, kızan hep beraber, aldım elime kıraneti, başladık hep birlikte söylemeye çalmaya. orda çalıp söylerken yaptık parçayı: ooo mastika, ooo sigarası malbora... alayım kızıma bir kutu boya boyasın kendini boydan boya...(rouss, 13.08.2006 13:50)

bulgaristan yapımı rakının ismidir. fakat birçok farklı rakıda aynı ismi görmek mümkündür. en makbulu edirne ve çevresinde ''tırtıklı'' diye adlandırılandır. tadına alışan arar olur. vergilendirilmeden gelmesine rağmen 50cl' liğin fiyatı gün itibari ile 15 ytl civarındadır.(sulu, 17.05.2008 02:55)

oooo mastika mastika diye bilinen $arki. turklerle ingilizler kopenhag'da kapi$irken soylendigi rivayeti dolaniyor ortada.(encre, 19.05.2000 19:04)

Allah allah ilginç bir kopenhag efsanesi daha :)

mastik en çok yunanistandaki chios (sakız) ve biraz da bizdeki çeşme de yetişen bir ağaçtan (sakız ağacı) elde edilen sakıza denir. bir uzo çeşidinin içinde koku vermesi için kullanıldığı için bu uzo ya mastika denir.ama sakızlı muhallebide de kullanıldığı halde bu muhallebiye mastika denmez.(brownie, 26.06.2001 16:56)

bulgar ve makedon rakisidir. sakiz degil erik rakisidir.(satine, 01.02.2002 20:41)

eski zamanlarda, istanbul meyhanelerinin bir kisminda "hristoo! ena bukali duziko, ena bukali mastika!" benzeri repliklerle masaya istenebilen rakilardan bir türmüs bu..(kite kat, 23.08.2002 22:39)

bulgar mastika'si yeni raki'nin biraz daha sekerli halidir, icerisinde bol anason bulunur, guney bulgaristanda'ki turklerin en cok ragbet ettigi rakidir.(sevgiyumagi, 01.11.2004 14:20)sakızdan yapılan liköre verilen addır aynı zamanda. tadı pek güzeldir, sade bir türk kahvesinin üstüne çok güzel gider bu likör. bir de sakız reçeli vardır ki bunun tadı da süperdir.

bu ürünler sakız adası'nda yapıldığı için çeşme'de bolca bulunur. ucuzundan bulmak için çeşme merkezde sokak aralarındaki balıkçılara sormak en iyi çözümdür. ne de olsa onlar getiriyorlar sakız'dan...
(neverland, 16.07.2005 14:34)

Valla görüyoruzki birbirlerinden bir haber çok anlamı var bu meretin,meret derken gelin siz benim dediğime bakın bu mastika denilen madde Sakız adası sakızından yapılan şahsımcada zamanında tadılmış Sakızı Rakısıdır hatta bu ara bizimde bu tadda rakımız var inanmayan tıklar bakar.
Ulan MTK nerden çıktın fenerın karısısına gece gece ne triplere soktun bizi,efendim dönelim konumuza mastikamızın rakıdan sonra diğer bir anlamıda ünlü bir roman şarkısı olmasıdır aşağıdaki konu arasında linkini vermiştik hadi siz zahmete girmeyin tekrar verelim linki ama bu sefer başka versiyonda Mastikaya tıkla kıvır :)
Bakalım kime nasip olucak mastikayla göbek atıp turu kutlamak :) milli duyguyla destekliyoruz feneri tabii YERSEN .... ;)
“O bir sakız ağacıydı, alelâde/ Bir gün o yeşil sahile çıktı geldi/ Seyreder bulutları, göğü, denizi...”Can Yücel

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin