30 Haziran 2008 Pazartesi

Halk 1 - Cunta 0




Arjantin'in, 1978 yılında askeri cuntayla yönetildiği zaman kazandığı Dünya Kupası'nın yıldönümü "öteki final" adıyla ve "kirli savaş" döneminde ölen ve kaybolan binlerce kişinin unutulmadığı bir maçla anıldı.

Anma maçı, Arjantin'in 1978 yılında Hollanda'yı 3-1 yenerek Dünya Kupasını almasının 30. yıldönümünde, Buenos Aires'teki aynı stadyumda yapıldı. Ancak bu kez 30 yıl önce askeri cunta üyelerinin oturduğu yerlerde askeri yönetimin on binlerce kurbanının anısına bir bayrak yer aldı. İzleyiciler ise, geleneksel futbol marşlarından ziyade adalet ve özgürlük şarkıları söyledi.

Arjantin'in 1978'deki milli takım oyuncularından Ricardo Villa, Rene Houseman ve Leopoldo Luque'nin de aralarında bulunduğu futbolcular, sahada insan hakları savunucularıyla yan yana yer aldı.

Maç dolayısıyla yüzlerce kişi, 30 yıl önce kullanılan gözaltı merkezinden stadyuma yürüdü.

Yürüyüşe katılanlardan, o zamanlar gözaltında olan Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel, kupa sırasında gözaltı merkezinde hoparlörlerden maç yayını yapıldığında çelişkili bir durumun oluştuğunu, hem işkence yapanların, hem de işkence kurbanlarının birlikte "Gol Arjantin" diye bağırıştığını anlattı.

Esquivel, "Dünya Kupası dikkatleri dağıttığında, tutukluları alıp onlara ateş ettiklerini de biliyorduk" dedi.

Arjantin'deki askeri yönetimin, 1978'de Dünya Kupası finallerini ve milli takımın zaferini, Hitler'in 1936 Berlin Olimpiyatlarını kullandığı gibi siyasi bir propaganda aracı olarak kullandığı belirtiliyor. tarihin sayfalarında yerini buldu.
En kötü tarafı sonuydu.
Onursuz ve şaşkın halde o cesetler geri dönüyordu.
Nehir yataklarına, toplu mezarlara.
Başlarını sallayarak ve unutuş şarkıları söyleyerek.

Ve biz oradaydık.
Davullarımız, delicesine terleyen bayraklarımız
ve altüst olmuş bir dünyayla...


Arjantinli şair Carlos Ferreira'nın 1978'de Arjantin'de yapılan dünya kupası için yazdığı şiir.

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin